Sähköautoilu

Miksi sähköauto?

Sähköauto tulevaisuuden kulkuneuvo – tai pitäisikö sanoa jo tämän päivän? Polttoaineautot tulevat väistämättä olemaan historiaa ja tiet valtaavat ekologisemmin toimivat autot.

Sähköautot yleistyvät nopeaa tahtia. Norjassa jo jopa joka neljäs auto on sähköauto. Suomessa kehitys on hitaampaa, mutta täälläkin on selvää kasvua nähtävissä.

Sähköauto on yhtä tehokas kuin fossiilisia polttoaineita käyttävät autot

Ihmisiltä kysellessä, mikä sähköauton hankinnassa eniten vielä mietityttää, vastaukseksi saa latausasioiden lisäksi sähköauton kuvitellun tehottomuuden.

Huoli on kuitenkin turha. Siinä missä perinteisistä autoista löytyy autoja laidasta laitaan autoja, löytyy myös sähköautoista kaikkea: vähemmän tehokkaita, erittäin tehokkaita ja kaikkea siltä väliltä. Erona polttomottooriautoihin, että sähköauto osaa antaa aina optimaalisen määrän tehoa ja ns. vähempi tehoinenkin sähköauto kiihtyy liikennevaloista reippaasti.

Sähkömoottori on myös teknisesti huomattavasti yksinkertaisempi, mikä lisää moottorin toimintavarmuutta.

Sähköauton moottori

Sähköauto on täysin päästötön ajossa

Polttomoottoriautojen käytöstä aiheutuu merkittävästi pienhiukkaspäästöjä, etenkin bensiini- ja dieselautoista. Sähköauton valmistus ja se sähkö, mikä autoihin tuotetaan ovat sähköauton osalta tärkeimmät ekologiset rasitukset. Ne taas riippuvat täysin edellä mainittujen tuotantotavoista. Itse autolla ajo ei aiheuta päästöjä – toisin kuin polttomoottoriautossa jokainen kaasun painallus aiheuttaa.

Käyttökustannukset

Sähköauton käyttökustannukset ovat bensa-autoa huomattavasti huokeammat. Kustannukset sataa ajokilometriä kohden ovat keskimääräisesti noin kaksi euroa, kun bensa-autolla (kulutus 7,5 l / 100 km.) se olisi reilu 10 euroa.

Sähköauton ajokustannusten muodostumiseen vaikuttaa oleellisesti, missä autoa ladataan. Kotilataaminen tulee yleensä halvimmaksi. Peruskäytössä akut saadaan ladattua kotona yön aikana, jolloin päivän ajomatkasta riippuu, tarvitseeko auto ladata julkisilla latauspisteillä. Julkisilla latauspisteillä hinnat vaihtelevat.

Katso latauspisteiden paikat täältä

Pysäköintietu

Sähköauton käyttäjät saavat Helsingissä 50% alennuksen kadunvarsipysäköinnistä riippumatta auton käyttäjän kotikunnasta.

Näin saat käyttöösi vähäpäästöisten autojen pysäköintimaksujen alennuksen:

  1. Ilmoita rekisterinumero ja yhteystiedot osoitteeseen: pysakointi@hel.fi
  2. Kaupunki lisää tietosi rekisteriin. Saat paluusähköpostin tietojesi lisäämisestä.
  3. Nyt voi pysäköidä haluamiasi pysäköintisovellusta käyttäen ja saat maksusi puoleen hintaan.

Tällä hetkellä tuetut sovellukset ovat Easypark, NextPark ja Parkman.

Ottaessasi OP Kulusta auton, OP Kulku hoitaa nämä askeleet puolestasi ja saat suoraan alennetun hinnan pysäköintiisi!