Sähköautoilu

Sähköauton lataaminen

Sähköauton lataaminen on yksinkertaista: Latauskaapeli kiinnitetään autosta latauslaitteeseen ja lataus alkaa. Laitteesta riippuen lataus alkaa automaattisesti tai tunnistautumalla erillisillä tunnuksilla.

Tavallisessa ajossa akkuja ei ajeta usein tyhjäksi, jolloin yölataaminen kotilatauksessa on mutkaton ja paras tapa lataamiseen. Pitkillä matkoilla taas sähköautoilijan on suunniteltava reittinsä latauspisteiden mukaan, aivan kuten polttomoottoriautoilijakin huoltoasemien mukaan.

Sähköauton käyttökustannukset

Sähköauton käyttökustannukset ovat bensa-autoa huomattavasti huokeammat. Kustannukset sataa ajokilometriä kohden ovat keskimääräisesti noin kaksi euroa, kun bensa-autolla (kulutus 7,5 l / 100 km.) se olisi reilu 10 euroa.

Sähköauton ajokustannusten muodostumiseen vaikuttaa oleellisesti, missä autoa ladataan. Kotilataaminen tulee yleensä halvimmaksi. Peruskäytössä akut saadaan ladattua kotona yön aikana, jolloin päivän ajomatkasta riippuu, tarvitseeko auto ladata julkisilla latauspisteillä.

Julkisilla latauspisteillä hinnat vaihtelevat asiakkaan sopimuksesta minuuttiperusteisesta kilowattituntiperusteisiin. Latauspalvelun perushinta on nähtävillä latauspisteillä.

Sähköautojen pikalatauspisteiden sijainnit ja pikalatausvaihtoehdot:
Fortum Charge & Drive: http://map.chargedrive.com
Tesla: http://www.teslamotors.com/en_EU/supercharger
Virtapiste: http://app.virta.fi

Katso latauspisteiden paikat täältä!

Latauspisteissä hinta saattaa muodostua esimerkiksi sähkön energiamaksusta ja aikaperusteisesta palvelumaksusta.

Joillakin palvelemilla on käytössään tekstiviestimaksu. Tyypillisesti julkisten latauspisteiden maksut hoidetaan mobiilisovelluksella, joka on yhdistetty luottokorttiin. Tunnistautuminen tapahtuu usein yksilöllisen tagin avulla.

Fortumin kaikkien pisteiden hinnoittelu on minuuttiperusteista.