Kaikki artikkelit > Valitse oikein > Hyundai Kona electric – tehokas sähköauto pitkällä toimintamatkalla

Hyundai Kona electric – tehokas sähköauto pitkällä toimintamatkalla

Hyundai Kona electric on paljon puhuttu malli sähköautojen saralla. Kyseessä on ensimmäinen sähkökäyttöinen kompakti katumaasturi Euroopan markkinoilla. Hyundain tuotepäällikkö Aki Kaukola kertoo haastattelussa mallista.

Haastattelun ajankohta: 29.11.2018.

Hyundain uutuus, Kona electric saapui Suomen markkinoille lokakuussa 2018. Auto on herättänyt suurta kiinnostusta sähköautoilijoiden keskuudessa sen tarjotessa ominaisuuksiltaan paljon hintaansa nähden. Autosta tekee kiinnostavan etenkin sille ilmoitettu 449 kilometrin toimintamatka, johon ovat tähän asti päässeet lähinnä Teslan täyssähköautot.

– Crossover-tyyppisessä Hyundai Kona electricissä korostuu pitkän toimintamatkan lisäksi muun muassa suorituskyky, monikäyttöisyys, käytännöllisyys ja korkeampi ajoasento. Sähköinen Kona on meidän malliston toisiksi tehokkain auto. Kona kiihtyy nollasta sataan lähes urheiluauton tavoin vain 7,6 sekunnissa, Aki kertoo.

hyundai kona electric

Hyundai Kona electric on uniikki auto sähköautomarkkinalla

Hyundai Kona electric on ensimmäinen sähkökäyttöinen kompakti katumaasturi Euroopassa. Autoa voi pitää hintaluokassaan ainutlaatuisena, ottaen huomioon sen toimintamatkan pituuden ja suorituskyvyn. Malli tarjoaa uutta kulmaa myös Hyundain olemassa olevaan sähköautovalikoimaan.

-Koko markkinalta ei löydy tällä hetkellä mitään vastaavaa vaihtoehtoa tälle autolle, ottaen huomioon sen hintaluokan. Uudessa Konassa korostuu Hyundai IONIQ electric -sähköautoamme pidempi toimintamatka, ja ajonautinto on viety vielä askeleen pidemmälle. Auton akusto on sijoitettu pohjalevyyn, jolloin painopiste on saatu hyvin alhaiseksi. Tämä on yksi iso syy auton erinomaiselle käsiteltävyydelle. Auto tarjoaa kaikkiaan 204 hevosvoimaa ja 395 newtonia vääntöä. Kuten voi kuvitella, ne tekevät ajosta varsin hauskaa.

-Jos haussa on äärimmäistä ekologisuutta ja taloudellisuutta, on IONIQ electric puolestaan oikea vaihtoehto. Uudessa Konassa pääosaa näyttelevät nimenomaan suorituskyky ja ajonautinto, Aki täydentää.

hyundai kona electric
Lähde: www.hyundai.fi

Uutta teknologiaa ja monikäyttöisyyttä

Uutena teknologiana autosta löytyy vakiona tutkaohjattu vakionopeudensäädin, jossa on automaattinen hyötyjarrutusominaisuus. Tämän ansiosta auto optimoi jatkuvasti hyötyjarrutusta ajon aikana ja lataa akkua nopeuden hidastuessa. Ominaisuus parantaa akun keston lisäksi ajettavuuden sujuvuutta.

80 kilon kattokuorman ansiosta auton katolle saa mukaan esim. suksiboksin tai muita harrastevälineitä.

Konan voi nähdä soveltuvan kaikille, joille auton kokoluokka on riittävä. Kyseessä kun on kompakti katumaasturi, ei se ole paras vaihtoehto suurperheille. Toimintamatka riittää hyvin päivittäisten 100-200 kilometrin etäisyyksien taittamiseen.

Kuinka pitkä Kona electricin toimintamatka on todellisuudessa?

Kuten muissakin sähköautoissa, myös Hyundai Kona electricissä sääolosuhteet vaikuttavat auton toimintamatkaan.

– Todella kireillä pakkasilla auto kulkee arviolta 350 kilometriä yhdellä latauksella. Kesäolosuhteissa päästään pääsääntöisesti noin 450 kilometriin.

hyundai kona electric

Taitava kuski ajaa 600 km yhdellä latauksella

Aki kertoo, että taitava ajaja voi jopa ylittää auton spekseissä ilmoitetun toimintamatkan. Autosta onkin dokumentoitu jopa yli 600 km ajo liikenteessä yhdellä latauksella. Tämänkaltaiseen lukemaan pääseminen edellyttää lämmintä säätä, taloudellista ajotapaa, sekä ajoreittien optimointia, välttäen yli 80 km/h moottoriteitä.

-Pitkään toimintamatkaan on päästy jatkuvalla kehitystyöllä. Auton useat eri ajotilat myös optimoivat sähkönkulutusta. Akku on vesijäähdytetty kuumia ilmoja silmällä pitäen. Pakkasella järjestelmä puolestaan lämmittää akkua. Vesijäähdytys on auton uusi teknologia, jota ei esimerkiksi IONIQ -mallista löydy.

Ei riitä, että auto kulkee sähköllä

Aki kertoo Hyundain toimivan aktiivisesti sähköautojen parissa myös tulevaisuudessa. Seuraavaksi tullaan näkemään muun muassa uutuuksia kevythybrideistä ja Kona eletricistä pienempi akustoversio.

– Olemme ottaneet sähköautot isoksi osaksi toimintaamme ja tulemme jatkamaankin vahvasti niiden parissa. Kuten aiemminkin, keskitymme ennen kaikkea erinomaiseen suunnitteluun ja toteutukseen autojen valmistuksessa. Emme halua vain olla mukana sähköautojen trendissä, vaan haluamme luoda oikeasti erinomaisia autoja. Ei siis riitä, että auto kulkee sähköllä. Meidän tulee tarjota myös esimerkiksi taloudellisuutta, luotettavuutta, käytännöllisyyttä ja tilavuutta. Näistä lähtökohdista, eli asiakkaiden tarpeista myös IONIQ ja Kona saivat alkunsa, Aki sanoo.

hyundai kona electric

Sähköautojen markkina kasvaa

Aki näkee Suomen sähköautomarkkinan saaneen vasta ensimmäiset isommat kasvupyrähdyksensä. Uskoa yhä voimakkaammin kasvavaan trendiin löytyy.

-Mitä enemmän kokemusta ja ymmärrystä ihmiselle tulee, sitä positiivisemmiksi mielikuvat sähköautoilusta muotoutuvat. Ihmiset huomaavat etenkin sähköautoa kokeiltuaan, että autojen kehittyneet akut ja laajeneva latausverkosto tekevät pitkistä talviajoistakin jo sujuvia.

Leasing on turvallinen tapa sähköautoilla

Yksityisleasing on vähitellen yleistyvä vaihtoehto auton omistamiselle. Auto on leasingissa autoilijan käytössä kuin oma auto yleisesti kahdesta neljään vuotta, ja autosta maksetaan kiinteää kuukausivuokraa. Palvelumaksu kattaa useimmiten myös vähintään määräaikaishuollot ja teknisten vikojen korjaukset. Esimerkiksi OP Kulku Premium -pakettiin sisältyy lisäksi esim. renkaiden vaihto ja rajaton määrä autopesuja. Myös Aki autoilee liisaten.

hyundai

Aki Kaukola, Product Manager, Hyundai Motor Finland Oy

– Se on hyvä ja turvallinen ratkaisu kuluttajalle. Kukin valitsee itselleen sopivimman tavan autoilla, mutta leasing on monelle hyvä vaihtoehto. Liisatessa ei tarvitse miettiä auton jäännösarvoa, joka usein etenkin sähköautoissa mietityttää. Lisäksi leasing antaa vapauden vaihtaa seuraavaan autoon omistusautoa helpommin. Leasing onkin havaittu yleisestikin jo hyväksi ostamismuodoksi. Autoilen itsekin tyytyväisesti yksityisleasingilla. OP Kulku ja muut helpot ja stressittömät palvelut tuovat hyvän vaihtoehdon nyt yritysten lisäksi myös henkilöasiakkaille. Uskonkin, että yhä useammat löytävät tämän tavan autoilla, Aki toteaa.