Suomen sähköautojen latauskartta

Sähköauton lataustapa


Valitse asemat


Ohita kartta

Autopesut ja pesupisteet:

OP Kulku Premium -palvelun asiakkaana käytössäsi on auton pesupalvelu. Puhelimen sovelluksen avulla toimivat pesupalvelut ovat auki 24h. Toimitamme asiakkaillemme ohjeet, sekä lisätietoja pesupalvelusta.

Palvelumyyntialueet:

Palvelumyyntialueemme tällä hetkellä ovat pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku. Alueiden rajat ovat suuntaa-antavat. Mikäli asut palvelumyyntialueen ulkopuolella, pyrimme hoitamaan tapaamisen alueen sisäpuolella tai hoitamaan palvelun etänä.

Auton noutopalvelu:

Noutopalvelu on tällä hetkellä saatavilla kartalla esitetyillä alueilla: Pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Pyrimme jatkuvasti etsimään yhteistyökumppaneita hoitamaan noutopalvelu myös muilla seuduilla. Rengashotellipalvelut tarjoaa Vianor.

Palvelun saatavuus:

OP kulku -sopimuksen voi tehdä kaupungista riippumatta. Rajoitetusti saatavat palvelumme ovat myyntipalvelu, noutopalvelu ja pesupalvelut.

Sähköauton lataustapoja on viittä erilaista:

Schuko

1. Kotitalouspistoke (230 V Schuko)

Tämä tarkoittaa esimerkiksi taloyhtiön lämmitystolpasta lataamista. Se on kaikkein hitain keino ja tarkoitettu vain tilapäiseksi avuksi. Kotitalouspistokkeesta saa ladattua tunnissa vain noin 15 kilometrin ajon verran sähköä. Lisäksi suosittelemme että pistoke on tarkastettu, ettei onnettomuusriskiä synny: Sähköauton lataaminen kuormittaa talouksien sähköverkkoa huomattavasti.

Voimavirta

2. Voimavirta (3-vaihepistoke)

Teslan mukana toimitetaan kaapeli, jolla auton voi ladata tavallisesta 3-vaihepistorasiasta. Monelle Tesla-kuskille kotilataus hoituukin tavallisesta 3-vaihepistorasiasta. Muiden automerkkien kohdalla, tarvitset erillisen latauslaitteen. 3-vaihepistorasiasta voi ladata 50-100 kilometrin verran ajoa riippuen pistorasian sulakkeiden koosta, sekä auton sisäisestä laturista.

Kotilatauslaite

3. Kotilatauslaite

Sähköauton omistajalle suositellaan pysyvään käyttöön kotilatauslaitetta. Kotilatauspisteet liitetään voimavirtaan (3-vaihevirtaan). Kotilatauslaitteen tyypiksi suosittelemme kiinteällä Type 2 -johdolla varustettua laitetta. Tämä on kaikkein käytännöllisin sähköauton latausmuoto. Keskimäärin sähköauton koko käytöstä 80% ladataan kotona. Riippuen kotona käytetystä sulakekoosta ja auton laturin kyvystä vastaanottaa virtaa, kotilatauslaitteesta tyypillisesti autoon saadaan ladattua tunnissa 50-100 kilometrin verran ajoa.

Julkiset latauspisteet

4. Julkiset latauspisteet

Julkisia latauspisteitä on huoltoasemilla, ostoskeskuksissa ja keskustan parkkipaikoilla. Näissä lataus kestää jokseenkin saman verran kuin kotilatauspisteessä. Näitä pisteitä löydät reilusti ympäri Suomea.

Julkisten latauspisteiden tyypit ovat:
230V Schuko
Voimavirta
Type 1
Type 2

Julkiset pikalatauspisteet

5. Julkiset pikalatauspisteet

Pikalatauspisteet ovat nimensä mukaan nopeita. Esimerkiksi Teslan oma Tesla Supercharger lataa tunnissa jopa 400 ajokilometrin verran virtaa autoon. Pikalautauspisteet yleensä löytyvät pääteiden varrelta, jotta matkaa pääsee jatkamaan nopeasti. Usein jo 30 minuutin pysähdys latauspisteellä riittää.

Pikalataustyypit ovat:
CCS
CHAdeMO
Tesla Supercharger

Sähköautojen latauspistekartasta näet kaikki latauspisteet ja niiden tyypit.