Sahkoautojen huolto

Miten sähköauto huolletaan?

Vaikka sähköauto onkin tekniikaltaan ehkä hieman yksinkertaisempi kuin polttomoottoriauto, on siinäkin silti huollettavia ja tarkastettavia kohteita. Sähköautojen kohdalla historiaan kuitenkin jäävät moottoriöljyn jako-/laturihihnan ja tulppien vaihdot. 

Sähköauton huollon hinnoissa on merkkikohtaisia eroja. Sähköautojen huolto-ohjelmat ja -välit ovat myös merkkikohtaisia, aivan kuten kaikissa muissakin autoissa.

Esimerkiksi Tesla ohjeistaa, että auto pitäisi huollattaa kerran vuodessa Teslan omassa merkkihuollossa. Myös Nissanin täyssähköautojen huoltoväli on vuosi (tai aina 30 000 kilometrin välein), jolloin huollossa autosta muun muassa herkistetään jarrut.

Sähköauto sisältää samanlaisia mekaanisia osia kuin polttomoottoriautokin, eivätkä niitä koskevat huoltotoimenpiteet juuri eroa polttomoottoriauton huollosta. Perushuollossa muun muassa tarkastetaan auton alusta ja pyöräkulmat sekä kiristetään kaikki pultit ja mutterit.

Lisäksi autojen sähköjärjestelmät tai ilmastointi saattavat tarvita huoltoa. Sähköautoon tarvitsee myös vaihtaa erilaisia kuluvia osia, kuten raitisilmasuodatin, vaihteistoöljyt ja pyyhkijänsulat.

Sähköautojen jarrut kuluvat vain vähän, sillä ajossa voidaan hyödyntää moottorijarrutusta: sähköautolla onkin mahdollista ajaa niin, että jarrupoljinta painetaan vain pysähtyessä. Moottorijarrutus toimii samalla jarrutusenergian talteenottona, mikä antaa autolle lisää toimintamatkaa, kun jarruttamisessa syntyvä liike-energia saadaan akustoon talteen.

Täyssähköauton katsastaminen on selkeästi halvempaa verrattuna polttomoottoriautoon, sillä siihen ei tarvitse tehdä muun muassa päästömittauksia. Se on mukava muistutus päästöttömästä ajosta.

Jaa

Lue myös nämä

Hyvi%c3%a4 syit%c3%a4 valita s%c3%a4hk%c3%b6auto 800x400

Valitse oikein

Hyviä syitä valita sähköauto

Tämän takia sähköautoilu kannattaa.

Helsinki sahkoauton pysakointi

Vinkit sähköautoilijalle

Säästä Helsingin pysäköintikuluissa sähköautolla

Vähäpäästöisten autojen pysäköintimaksujen alennus Helsingissä.

Sahkoauto talvella

Vinkit sähköautoilijalle

Sähköauto talvella

Miten talvi vaikuttaa sähköauton toimintasäteeseen?

Seuraa sähköautoilua tilaamalla OP Kulku -uutiskirje