Kaikki artikkelit > Ennen hankintaa > Taloyhtiö ja sähköauton lataaminen

Taloyhtiö ja sähköauton lataaminen

Taloyhtiön rooli sähköautoilussa

Taloyhtiöissä on yhä useammin tarvetta miettiä, miten sähköautoiluun suhtaudutaan ja miten taloyhtiöt voivat varautua kasvavaan sähköautoilijoiden määrään.

Ensimmäinen kysymys koskee latausmahdollisuuksien tarjoamista

Helpoin ratkaisu latauskustannusten jakamiseksi taloyhtiössä on tehdä ”älytolppia” tai muuttaa vanhoja lämmitystolppia älytolpiksi. Kannattaa arvioida kulutus ja maksaa sähköstä kiinteä summa vuosittain. Vaihtoehtona voi laittaa oman kulutusmittarin lämmityspistorasialle ja maksaa sähkö käytettyjen kilowattituntien mukaan. Jos lämmitystolpassa on kellokytkin, kellon voi ohittaa tai vaihtaa tavalliseen ulkopistorasiaan. Tällaisen ratkaisun kertakustannus on 100–200 euroa.

Jos sähköautoja alkaa olla niin paljon, että kaapelit pitää vaihtaa isompiin ja ehkä päivittää sähköliittymä, tästä on tehtävä uusi päätös.

Jos taloyhtiössä ei ole kielletty sisätilalämmittimien käyttöä ja niitä on käytetty ongelmitta, järjestelmä kestää jo useamman sähköauton. Sisätilalämmitin käyttää runsaan kahden kilowatin tehon ja moottorinlämmitin 500 wattia. Sähköauto kuormittaa tolppaa vähemmän kuin nämä lämmittimet yhdessä. Jos taloyhtiön sähköjärjestelmä on vanha, voidaan ladata vaikkapa viiden ampeerin virralla.

Sähköauton omistajalle on myös väliä sillä, onko autolla hallipaikka, katospaikka vai ulkotolppa. Lämmin hallipaikka takaa talvella sähköautoilijalle pidemmän toimintasäteen, kun akut ovat lähtiessä lämpimät.

Myös sähköauton lataamisen turvallisuus voi nousta esille keskusteluissa

Voiko auto esimerkiksi kostealla säällä tolpassa kiinni ollessaan aiheuttaa sähköiskun lataajalle tai ohikulkijalle? Useimmissa taloyhtiöiden tolpissa lienee jo tosin vikavirtasuojaus. Kaikista sähkötoimisista laitteista voi toki saada sähköiskun, mutta riskin suuruusluokka on todella pieni. Sähköauto on turvallisempi kuin moottorinlämmitin, koska latauskaapelissa on aina oma vikavirtasuoja. Lohkolämmittimet eivät ole koskaan aiheuttaneet kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia Suomessa, joten tuskin sähköautokaan aiheuttaisi.

Motivan opas on erinomainen apu taloyhtiöille, joissa näitä asioita mietitään.

Perehdy sähköauton kotilataamiseen Sähköautoilijan arki -vierasblogissamme.