Kaikki artikkelit > Sähköautoilijan arki > Vierasblogi: Toista sähköautoa hankkimassa

Vierasblogi: Toista sähköautoa hankkimassa

Koko perhe siirtyi sähköautoiluun. Olen kahden lapsen äiti, puolisoni kanssa työskentelemme pääkaupunkiseudulla ja tarvitsemme autoa työmatkoihin, sekä muuhun arkipäivän liikkumiseen. Joku voisi todeta, että melko tyypillinen tilanne, joka vaatii usein kahta autoa ja perheen arjen sujuvaa pyörittämistä.

Hieman harvinaisempaa on se, että perheessämme on ollut sähköauto jo yli 1,5 vuotta. Toinen auto on ollut perinteinen bensa-auto, joka on avustanut aina tarpeen tullen arjen askareissa ja työmatkoissa. Päivittäinen työmatkani Espooseen on edestakaisin 70 kilometriä, joka ei ole kovin vähän, mutta toisaalta ei kovin paljon.

Oma kokemus toimivasta arjen sähköautoilusta johti päätökseen etsiä perheeseen toinen sähköauto, Volkswagen e-Golf. Miksi valitsimme OP Kulku -palvelun auton hankintaan? Jos pitää vastata yhdellä sanalla, niin se on helppous. Alla tarina, siitä mitä tämä helppous tarkoitti käytännössä.

Miten päädyin sähköautoilijaksi?

Kiinnostus sähköautoiluun heräsi parisen vuotta sitten Amsterdamissa, taksin kyydissä, jolloin ensikosketus hiljaiseen ja vaivattoman tuntuiseen liikkumiseen vei mennessään – perheen ensimmäinen auto vaihtui kulkemaan sähköllä. Tuntuu, että 1,5 vuotta ja 80 tuhatta sähköistä kilometriä on mennyt vauhdilla ja erittäin miellyttävästi. Olen päässyt tutustumaan sähköiseen liikkumiseen ja siihen liittyviin tapahtumiin aluksi osallistujana ja viimeisen vuoden verran erilaisten sähköautotapahtumien vapaaehtoisena järjestäjänä – on erittäin palkitsevaa ja motivoivaa tuoda ihmisille tietoa sähköisen liikkumisen mahdollisuuksista erilaisissa arjen tarpeissa.

Itse kannustan rohkeasti kokeilemaan ja koeajamaan sähköautoja – joskus hetki ratin takana riittää, joskus viimeistään käytännön arjen kokeilu tuo varmuuden sopiiko sähköauto omaan käyttöön.

Auton hankinta – tiedon pureskelua

Lähdin itse miettimään sähköauton hankintaa oman tarpeen kautta – paljonko ajan päivittäin autolla? Missä saan autoni ladattua? Lisäksi hankinnasta herää monia kysymyksiä – Miten helposti auton voi hankkia? Haluanko omistaa auton? Pitääkö sitä huoltaa? Ja toki on varmasti paljon muita hyviä kysymyksiä.

Omalla kohdalla työmatka on 70 km ja sen lisäksi ajan 10-20 km satunnaisia ajoja päivittäin. Ensimmäisen sähköauton hankinnan jälkeen asennutimme autokatoksen lämpötolpan tilalle latauspisteen, joka sopii myös uuden sähköautoni lataamiseen. Arkinen lataaminen on kotilatauspisteen avulla todella yksinkertaista – kotiin tullessa laitan auton lataukseen. Siten akku on täynnä aamulla ja auto valmiina päivittäiseen ajoon – ei esimerkiksi tarvitse miettiä tankille lähtöä ennen töitä ja varata siihen erillistä aikaa. Kotilatauksen lisäksi päivittäinen asiointilataus on osoittautunut käteväksi – käyt kaupassa ja autoon on sillä välin latautunut päivittäiseen asiointiin tarvitsemasi kilometrit – helppoa eikö?

Helposti saatavilla oleva tieto auttaa pitkälle – siksi monet kysyvät, että miksi sähköauto tai miksi OP Kulku -palvelu?

Olen organisoinut useita kymmeniä sähköautoiluun liittyviä tapahtumia, jonka myötä päässyt tutustumaan erilaisiin sähköautoihin ja sähköautojen käyttäjiin, sekä todennut oman sähköauton kautta sen hyvän toimivuuden, ympäristöystävällisyyden, hiljaisuuden, ajamisen helppouden ja ajokilometrien edullisuuden perheen arjessa.

Olen kuitenkin aina ajatellut, että auton omistaminen ei kaikissa tapauksissa ole se ainoa tai helpoin vaihtoehto. Kannattavuuslaskelmia voi tehdä monesta näkökulmasta – esimerkiksi omistaminen – oma auto, rahoitus ja leasing. Laitoin nämä kolme eri vaihtoehtoa rinnakkain ja laskin kuukausikustannuksia, pohdin sähköauton arvon alenemaa tulevina vuosina, huoltoja ja niin edelleen. Pohdinnan tuloksena päädyin harkitsemaan OP Kulku -palvelun kautta 48 kuukauden leasing-sopimuksen peruspakettia, joka pitää sisällään myös huollot. Päätöskorissa painoi erityisesti omistamisen vaivattomuus – maksan vain auton käytöstä! Tästä alkoi matka kohti auton todellista hankintavaihetta, josta lisää seuraavassa kirjoituksessa!

Ota tästä yhteyttä OP Kulku -palveluun tai katso koko autovalikoima ladattavista autoista

kirsi immonen

Kirsi Immonen

Sähköisen liikkumisen edistäjä ja tapahtumatuottaja. Kuvaan, kirjoitan ja jaan kokemuksia sähköautoilijan arjesta yhteistyössä OP:n kanssa. Perheeseeni kuuluu mies ja kaksi lasta. Perhettä liikuttaa kaksi sähköautoa ja sähköisiä kilometrejä kertyy arjen, tapahtumien, koeajojen ja lomailun parissa yli 60 000 km vuodessa.